Een dagbesteding voor mensen met een handicap

Er wordt de laatste jaren gelukkig veel aandacht besteedt aan een dagbesteding voor mensen met een beperking. Het is vooral belangrijk dat deze groep mensen niet vereenzamen en dat kan bereikt worden door ze onder andere mensen te brengen. Nu kunnen ze door hun beperking niet aan alles meedoen. Er moet naar een passende oplossing worden gezocht. Tegenwoordig zie je steeds meer mensen die een beperking hebben, werken in een winkel, zorgboerderij of restaurant. Er zijn in Nederland ongeveer 400.000 mensen met een lichamelijke beperking die gebruik maken van een dagbesteding. Een dagbesteding voor mensen met een beperking is zeer goed, omdat ze dan ook het gevoel hebben dat ze nog deelnemen aan de maatschappij. De dagbesteding voor mensen met een beperking wordt hierdoor nuttig ingevuld.


De zorgboerderij

Voor een dagbesteding voor mensen met een beperking is een zorgboerderij ideaal. Ze kunnen er, ondanks hun handicap, zeer goed werk verrichten. Ze helpen daar de dieren verzorgen. Hierdoor zal de eigenwaarde van de persoon weer opgebouwd worden. Door het uitvoeren van dergelijke werkzaamheden kunnen ze ook beter voor zichzelf zorgen. Door te werken op een zorgboerderij kunnen ze samen met familie en vrienden weer betekenis aan het leven geven. Er zijn momenteel zo'n 1000 zorgboerderijen die mensen helpen met een handicap. Ze worden weer gelukkig om samen met dieren te kunnen werken. Het heeft een rustgevende uitwerking op de mens. Ze ontwikkelen het bewustzijn voor de tijd en seizoenen. Ze zullen op een zorgboerderij ook te maken krijgen met het leven door de geboorte van dieren, maar ook met de dood. De mensen een beperking die op een zorgboerderij werken voelen zich nuttig. De boer, de begeleider, houdt alles in de gaten en zal, indien dat nodig is, hulp bieden. Er wordt door het werken op een zorgboerderij een sociaal leven opgebouwd. Ze zullen door het lichamelijk werk dat ze moeten verrichten sterker worden. Het is goed dat ze soms een schouderklopje krijgen. Ze voelen dan waardering en daar hebben ze behoefte aan.

 

Maaltijden

Vaak worden de maaltijden samen gemaakt. Ze gaan daardoor ook beter en gezonder eten. De producten die op een boerderij worden gebruikt voor het klaarmaken van een maaltijd zijn over het algemeen verser dan die je in de stad koopt.  Bij alle werkzaamheden wordt er gekeken naar wat men wel kan en niet naar wat men niet kan. De werkzaamheden hebben vaak een helende werking voor veel problemen. De dagbesteding voor mensen met een handicap werken hoofdzakelijk buiten op een zorgboerderij. Ze krijgen daardoor een betere conditie en worden sterker. Ze slapen beter en zitten lekkerder in hun vel. De werkzaamheden die verricht worden, hebben een goede invloed op de algehele motoriek. De meeste vinden het prachtig om de hele dag met dieren om te gaan. Er wordt ook regelmatig gesproken met de bezoekers die op de zorgboerderij komen. Ze leren op deze wijze ook met vreemde mensen om te gaan wat van groot belang is voor hun sociale leven. Er wordt in het geheel gewerkt aan de weerbaarheid, sociaal en emotioneel welzijn, zelfredzaamheid, motoriek en communicatie.

Kijk op de LeekerweideGroep voor dagbesteding voor mensen met een beperking.

Delen